_Mořské ryby mohou těhotenství pomoci, i ublížit
Mořské ryby jsou zdrojem jódu, omega3mastných kyselin a dalších pro tělo důležitých látek. Vedle toho ale mohou obsahovat i rtuť, která nám zrovna neprospívá…
Řada světových studií ukazuje, že příjem mořských ryb je jedním z faktorů, které zásadně ovlivňují průběh těhotenství a vývoj plodu.
Dánská studie z roku 2002 dokonce říká, že nízká, případně nulová konzumace ryb v době těhotenství, je významným rizikovým faktorem rozvoje předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti dítěte.
Jaké ryby jíst v těhotenství
Ryby jsou přirozeným zdrojem omega-3mastných kyselin i jódu, které mají zásadní úlohu zejména pro mentální zdraví dítěte. Vedle toho ale také obsahují nebezpečnou rtuť, která může poškodit nervovou soustavu plodu.
Podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který je zodpovědný za kontrolu a regulaci potravin, potravinových doplňků a léků na území USA, by se těhotné ženy měly vyhnout konzumaci velkých druhů ryb, kde je předpoklad vyššího obsahu této látky. Více rtuti také obsahují starší ryby.
Vhodný není například:
- mečoun,
- žralok
- makrela královská.
Naopak vhodné jsou menší druhy ryby jako je:
- treska,
- losos,
- sumec.
Vhodné nejsou pro těhotné ryby syrové a nedostatečně tepelně upravené.
Na co dát při konzumaci ryb a mořských plodů pozor
- ryby a mořské plody by měly být dostatečně tepelně upravené
- k jídlu by měly být vybírány ryby a mořské plody z čistých vod
- při přípravě ryb by mělo být dbáno na jejich čerstvost a správné skladování
- doporučená dávka ryb v těhotenství je zhruba 300 g za týden