_Recepty mezinárodní kuchyně vhodné pro děti
Cestování se stalo neoddělitelnou součástí dnešního moderního života. Nejistotu však může, zejména u rodin s malými dětmi, vyvolat strach z neznámého jídelníčku. Pokud máte obavy z toho, jak váš potomek bude reagovat na neznámá jídla, můžete zkusit nějaký exotický recept vyzkoušet doma, ještě „nanečisto“.
Arabská kuchyně
Hummus
Suroviny na 2 porce:
- 130?g cizrny, vařené nebo konzervované, scezené
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- sekaná zelená petrželka
- sůl, pepř, případně paprika nebo chilli
Vařenou, nebo konzervovanou cizrnu rozmixujeme. Postupně přiléváme olej, na závěr přidáme kořenicí přísady a krátce prošleháme, aby se vše spojilo do hladké pasty. Podáváme jako pomazánku na chléb nebo jiné pečivo, s drobným slaným pečivem nebo s chlebovou plackou.
Italská kuchyně
Špagety s rybou
Suroviny na 2 porce:
- 200 g špaget
- 200 g nakrájeného platýse nebo jiné ryby
- 1 menší šalotka
- 1 dcl zeleninového vývaru
- 100 g olivového oleje
- 4 lžíce strouhaného parmezánu
- lístky čerstvé bazalky
- 4 cherry rajčátka
Na olivovém oleji orestujeme šalotku, přidáme platýse, opečeme, lehce ochutíme solí, přidáme vývar, necháme prohřát. Přidáme parmezán a do této směsi vložíme uvařené špagety. Při podávání zdobíme lístky bazalky a cherry rajčátky.
Řecká kuchyně
Telecí moussaka
Suroviny na 2 porce:
- 300 g mletého telecího masa
- 200 g loupaných rajčat v plechovce
- 1 cibule
- 4 čerstvá rajčata
- 1 masitý lilek
- olivový olej, sůl, pepř
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso, ochutíme solí a pepřem. Přidáme rajčata a lehce podusíme. Lilek nakrájíme na plátky a ty jednotlivě opečeme na oleji. Do zapékací misky vložíme vrstvu mletého masa a střídavě prokládáme opečenými plátky lilku a rajčat. Vrchní vrstva musí být maso. Podáváme s vařenými bramborami.
Francouzská kuchyně
Bageta plněná tvarohovým sýrem a krůtí šunkou
Suroviny na 2 porce:
- 1 velká světlá francouzská bageta
- 100 g krůtí šunky
- 1 kvalitní sýr typu žervé
- 50 g margarínu
- 2 rajčátka
- 1 salátová okurka
- 4 ředkvičky
- 1 malý ledový salát
Bagetu necháme v troubě čerstvě rozpéct. Poté jí podélně prořízneme a potřeme margarínem a sýrem. Proložíme krájenou zeleninu a navrch dáme plátky pečené šunky. Přiklopíme druhým dílem bagety a rozdělíme na dvě poloviny.