_Za zhoršenou kvalitu vlasů může i dieta či silná menstruace
Do kvality vlasů se promítá celá životospráva člověka. Množství spánku, stres, působení chemických látek z okolí a UV záření, termické vlivy, užívání léků i kvalita potravy.
Jsou faktory, se kterými nic dělat nemůžeme, a jsou faktory, se kterými můžeme udělat mnohé. Mezi ně patří především množství a kvalita stravy.
„Mnoho lidí se domnívá, že nejlepší výživu vlasy dostanou z kvalitních šamponů a balzámů obsahujících vitaminy a biologicky aktivní látky. V tomto směru je však nutné si uvědomit, že vlasový stvol je mrtvá tkáň. Pokud člověk chce něco udělat pro zdraví svých vlasů, musí vyživovat vlasový váček, který se nachází ve střední vrstvě kůže a jako jediný je živou součástí vlasu. Zároveň je třeba si uvědomit, že kvalitu vlasů a jejich vzhled ovlivňuje i zdraví pokožky hlavy,“ vysvětluje MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D. z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.
Jak vyživit vlasy
Kvalitní šampony a balzámy jsou fajn věc. Vlasům dodají lesk, objem i pomůžou vyživit pokožku hlavy. Samotnému vlasu výživu však příliš nedodají. Ta musí přijít zevnitř, tedy se stravou. „Kvalita stravy, případně dietní omezení se velmi promítají do kvality vlasů. Pokud člověk začne držet přísnou redukční dietu, či ze svého jídelníčku zcela vyloučí některé potraviny, je velké riziko toho, že se sníží kvalita jeho vlasů a zvýší se jejich vypadávání,“ varuje lékařka.
Co vlasy potřebují:
Aby strava prospěla vlasům, měla by obsahovat zejména:
- Vitaminy skupiny B (B 3-niacin, B5-kyselinu pantotenovou, B6-pyridoxin, B12- cyanokobalamin) - ty najdete například ve vaječném žloutku, v obilných klíčcích, kvasnicích, vnitřnostech, kuřecím mase.
- Vitamin H –biotin je obsažen například v mase, vaječném žloutku, mléce, celozrnných výrobcích a ořechách.
- Zinek – jeho přirozeným zdrojem jsou ústřice, maso, vejce, sýry.
- Měď – je obsažena v celozrnných výrobcích, sušeném ovoci, droždí a luštěninách.
- Síru – obsahuje jí například cibule, česnek, pórek.
- Železo – hojně obsahuje červené maso, červená řepa, červené víno.
- Bílkoviny – jsou například v bramborách, obilí, sóje, mase, vejcích, mléčných výrobcích.
Pro vlasy je důležité železo
Kvalitu vlasů může zásadním způsobem ovlivnit i chudokrevnost, tedy nedostatek železa v krvi. „U žen jsou nejčastěji na vině dva faktory, které se podílejí na chudokrevnosti. Prvním z nich je absence červeného masa v jídelníčku, tak jak je tomu u vegetariánek či veganek. Druhou okolností bývá silná menstruace, kdy organismus velkou ztrátu krve nestačí kompenzovat, a vzniká chudokrevnost, přestože žena přijímá pestrou a vyváženou stravu.
Přechodně u žen může být problém s chudokrevností i v době jiného stavu, kdy jsou nároky na příjem železa vyšší, a žena je běžnou stravou nestačí pokrývat,“ popisuje lékařka.
Pokud vznikne chudokrevnost, je třeba zvýšit přísun železa a to konzumací potravin s vyšším obsahem železa, užíváním volně prodejných potravinových doplňků s vyšším obsahem železa, nebo „železa“ v tabletách či kapkách, které jsou k dostání v lékárnách proti předpisu.
Čtěte také:
- Jak ženám zpříjemnit cvičení
- Nejdůležitější stavební kameny jídelníčku
- Snížení příjmu potravy prý může prodloužit život
- Delfíni, nemocné děti a ženy
- Menstruace v dějinách
- Co takhle vložky a tampóny na veřejných toaletách? Dámy, chtěly byste je?
- Nejčastější gynekologické onemocnění? Endometrióza
- Menstruační kalíšky – pryč s obavami
- Podprsenky a jejich historie. Čím ženy po staletí zakrývaly své přednosti