_Těhotenství s toxoplazmózou díl 2.
Důležitou otázkou v témtu toxoplazmóza je zdroj nákazy.Jak je, či naopak není možné se nakazit?
Jak se mohu nakazit toxoplasmou?
V Česku je nyní asi nejčastějším zdrojem nákazy manipulace s půdou na zahrádce bez použití ochranných rukavic a konzumace syrové špatně omyté kořenové zeleniny (mrkev, ředkvičky). Oocysty mohou být i v půdě, kterou do domu přinesou na tlapkách a srsti kočky a psi. V mnoha zemích je důležitým zdrojem nákazy konzumace syrového či polosyrového masa. U nás je tento způsob nákazy vzácný, infekční totiž bývá především maso z domácích chovů a zvěřina, nikoli maso z průmyslových chovů. Nakazit se je však v takovém případě možné i manipulací s masem, nebo z jakékoli zeleniny krájené na prkýnku od syrového masa. Tkáňové cysty v mase ničí 10 minutové zahřátí na alespoň 65°C a několikadenní zamrazení při alespoň -180C a možná i dlouhodobé zchlazení na teploty mírně nad nulou. Nákaza se může přenést i transplantací nakažených orgánů. V řadě zemí je významným zdrojem nákazy nekvalitně vyčištěná pitná voda, případně nepasterizované kozí či ovčí mléko. Podle některých výsledků se zdá, že se nákaza může přenést také nechráněným pohlavním stykem, takže nenakažená těhotná žena by se měla pro jistotu v těhotenství vyhýbat této formě sexu.
zdroj: http://www.toxo.eu/