_Snížení příjmu potravy prý může prodloužit život
Strava chudá na kalorie může podle odborníků na medicínu proti stárnutí být jedním z faktorů, které se mohou podílet na dlouhověkosti. Alespoň tak to ukazují testy provedené na primátech. Odborníci však zároveň varují před radikálním snížením příjmu kalorií u lidí, přísné hladovění má totiž opačné účinky.
Poznatky staré 30 let
„Zhruba před 30 lety se objevily první informace o tom, že lidé žijící na japonském ostrově Okinawa se dožívají mnohem vyššího průměrného věku a trpí méně často onemocněním srdce a cév, je u nich evidováno méně mozkových příhod a výskytu nádorových onemocnění než je tomu u obyvatel z jiných částí Japonska. Příčinou dobré kondice ostrovanů byl podle výsledků provedených studií jejich jídelníček. Strava ostrovanů obsahovala zhruba o dvacet procent méně kalorií než kolik obsahovala strava lidí z dalších částí Japonska,“ popisuje MUDr. Monika Golková odbornice na medicínu proti stárnutí a primářka Anti – Aging kliniky A2C.
Co objasnily výzkumy
Odborníci, začali pátrat po tom, jak může strava chudá na kalorie ovlivnit zdraví a délku života člověka. Výsledky testů provedených na opicích makak rhesus a dalších laboratorních zvířatech ukázaly, že při kalorické restrikci dochází k biochemickému procesu, jehož součástí je snížení metabolismu, které patrně souvisí i s nižší tvorbou volných radikálů. Kromě těchto pochodů během mírného hladovění dochází i k aktivaci genu „dlouhověkosti“ .
„Během hladovění dochází k aktivaci genu nazvaného SIR2, který pomocí enzymů chrání DNA buněk před poškozením, čímž prodlužuje jejich život a zpomaluje proces stárnutí,“ vysvětluje lékařka.
Při anorexii to nefunguje
Výzkumy provedené v laboratorních podmínkách na zvířatech ukazují, že aby došlo k aktivaci SIR2 je nutné stravu snížit zhruba o 20-40 procent kalorií. Pokud má organismus stravy dostatek, zaměří svou energii na zpracování potravy, nikoli na aktivaci genu SIR2. Součástí prací je i varování před přílišným hladověním, které nevede k prodloužení života, ale k poškození životně důležitých orgánů.
„Přestože pokusy provedené na primátech jasně ukazují zlepšení kondice zvířat, snížení výskytu nádorových onemocnění a prodloužení života, není možné hladovění doporučit jako prostředek k získání lepšího zdraví a dlouhověkosti. Jako nejvhodnější řešení se ukazuje rozumné snížení příjmu kalorií a mírné zvýšení výdeje,“ doporučuje lékařka.