_S chudokrevností se setkává mnoho nastávajících maminek
Únava, ospalost, pocity slabosti – to jsou časté příznaky chudokrevnosti. A právě období těhotenství chudokrevnost doprovází velmi často.
Chudokrevnost - neboli anémie - je stav, který charakterizován jako nedostatek červených krvinek. „Červené krvinky jsou důležitou složkou krve. Na svém povrchu nesou hemoglobin, jehož, základní složkou je železo. Hemoglobin má v organismu zásadní význam – váže na sebe kyslík. Pokud má žena málo červených krvinek, dochází k tomu, že ke tkáním jejího organismu není kyslík dopravován v takovém množství, v jakém by měl být,“ vysvětluje úvodem profesor MUDr. Pavel Calda, CSc., z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Proč je v těhotenství častá chudokrevnost?
Chudokrevností je více druhů, které se od sebe liší svou příčinou, například u žen se silnou menstruací je častá chudokrevnost spojená s nadměrnou ztrátou krve, kterou tělo není schopné doplňovat. V těhotenství se ženy setkávají nejčastěji s chudokrevností z nedostatku železa. „S postupujícím těhotenstvím dochází ke zvýšení objemu krevního řečiště. Krevní oběh zásobuje nejen organismus ženy ale i plod. Zvětšení objemu krevního řečiště samozřejmě klade nároky na příjem železa. Ty jsou až dvojnásobné, pokud nastávající maminka ve své stravě má málo potravin obsahujících železo, vzniká chudokrevnost,“ dodává lékař.
Jak v době jiného stavu zajistit dostatečný přísun železa
V době očekávání miminka by mělo platit, že žena obohatí svůj jídelníček o potraviny obsahující důležité prvky, kromě vápníku, kyseliny listové a dalších prvků je třeba myslet právě i na železo. „Železo je obsaženo ve vnitřnostech, žloutku a řadě druhů zeleniny. V době probíhajícího těhotenství je však mnohdy třeba železo doplnit i léky. V tomto případě je možné sáhnout po lécích pro těhotné, kde je železo součástí určitého komplexu, nebo po přípravcích obsahujících pouze železo,“ popisuje profesor Calda.
Přirozené zdroje železa
- Kuřecí, hovězí játra
- Červené maso
- Tuňák, treska
- Čočka, fazole, hrách, cizrna
- Tofu, sója
- Špenát
- Žloutek
- Meruňky
Vstřebávání železa je ovlivněno několika faktory.
- Horší schopnost vstřebávání je u osob s dlouhodobou chudokrevností či poklesem železa v krvi (může vést až k neschopnosti vstřebávat železo).
- Lépe se vstřebává želeno tzv. hem železo, obsažené v červeném mase, drůbeži či rybách.
- Vstřebávání železa je závislé i na množství přijatého vitaminu C.
Čtěte také:
- Proč vyšší věk matek zvyšuje riziko chromozomálního poškození plodu
- Těhotná potřebuje dostatek živin
- Starší ženy se více se věnují samy sobě a mají větší nadhled
- Otcovství lze určit už před narozením dítěte
- Těhotenství kolem padesátky přináší vyšší riziko těhotenských a porodních komplikací, říká studie