_Rychlovka za hubičku: Křupavé bramboráky našeho dědečka

Rychlovka za hubičku: Křupavé bramboráky našeho dědečka
Datum publikace: 19.01.2018

Placky mezi plackami nejoblíbenější? To jsou bramboráky. Milujeme je samotné, s nastrouhaným sýrem, s troškou chilli, bylinkami a v zimě pak s nakládaným kyselým zelím a škvarky.

Když jsem jako malá jezdila s mámou k dědovi na návštěvu, vždycky se smažily bramboráky. Tenké a zároveň velké placky voňavé po česneku, kterého nikdy nebylo dost a taky trošku nazelenalé po majoránce. Omastek z nich tekl a my se jimi ládovali, dokud nám to naše pupky dovolily. Bramboráky patří mezi českou klasiku. Už jen pro to, že jsme národem milovníků brambor. Dokonce statisticky jsou brambory nejčastějším zdrojem vitamínu C v naší zemi. A když k nim přidáte druhou českou lahůdku – kyselé zelí, pak se z téhle dvojky stanou nesmrtelní superhrdinové.

Bramboráky s česnekem a majoránkou

4 porce

příprava: 45 minut

Co na bramboráky?

500 g brambor typu B

6 stroužků česneku

1 hrst sušené majoránky (nebo čerstvé)

1 lžička drceného kmínu

2 vejce

sůl a pepř

hladká mouka na zahuštění (max. 4 lžíce)

olej nebo sádlo na smažení


Co můžete přidat?

škvarky

kyselé zelí

nastrouhaný sýr

chilli papričky

Jak na to?

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte střídavě najemno a nahrubo. Vymačkejte přebytečnou vodu. Pak vmíchejte propasírovaný česnek, majoránku, kmín a vejce. Dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a podle potřeby zahustěte hladkou moukou.
  2. Olejem nebo sádlem vymažte pánev a smažte tenké větší placky z obou stran dozlatova. Usmažené bramboráky dejte na papírovou kuchyňskou utěrku a odsajte přebytečný tuk.

Bramboráky připravíte i zdravěji:

Můžete je připravit i zdravěji a to v troubě při teplotě 180°C na plechu vyloženém pečícím papíře. Jakmile jsou dozlatova z jedné strany, otočte je na druhou a dopečte. Kdyby vám přišly moc suché, zkuste je zakapat troškou oleje.

Autor: Jana Vašáková (slepicarna-blog.cz)

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek