_Rychlovka za hubičku: Křupavé bramboráky našeho dědečka
Placky mezi plackami nejoblíbenější? To jsou bramboráky. Milujeme je samotné, s nastrouhaným sýrem, s troškou chilli, bylinkami a v zimě pak s nakládaným kyselým zelím a škvarky.
Když jsem jako malá jezdila s mámou k dědovi na návštěvu, vždycky se smažily bramboráky. Tenké a zároveň velké placky voňavé po česneku, kterého nikdy nebylo dost a taky trošku nazelenalé po majoránce. Omastek z nich tekl a my se jimi ládovali, dokud nám to naše pupky dovolily. Bramboráky patří mezi českou klasiku. Už jen pro to, že jsme národem milovníků brambor. Dokonce statisticky jsou brambory nejčastějším zdrojem vitamínu C v naší zemi. A když k nim přidáte druhou českou lahůdku – kyselé zelí, pak se z téhle dvojky stanou nesmrtelní superhrdinové.
Bramboráky s česnekem a majoránkou
4 porce
příprava: 45 minut
Co na bramboráky?
500 g brambor typu B
6 stroužků česneku
1 hrst sušené majoránky (nebo čerstvé)
1 lžička drceného kmínu
2 vejce
sůl a pepř
hladká mouka na zahuštění (max. 4 lžíce)
olej nebo sádlo na smažení
Co můžete přidat?
škvarky
kyselé zelí
nastrouhaný sýr
chilli papričky
Jak na to?
- Brambory oloupejte a nastrouhejte střídavě najemno a nahrubo. Vymačkejte přebytečnou vodu. Pak vmíchejte propasírovaný česnek, majoránku, kmín a vejce. Dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a podle potřeby zahustěte hladkou moukou.
- Olejem nebo sádlem vymažte pánev a smažte tenké větší placky z obou stran dozlatova. Usmažené bramboráky dejte na papírovou kuchyňskou utěrku a odsajte přebytečný tuk.
Bramboráky připravíte i zdravěji:
Můžete je připravit i zdravěji a to v troubě při teplotě 180°C na plechu vyloženém pečícím papíře. Jakmile jsou dozlatova z jedné strany, otočte je na druhou a dopečte. Kdyby vám přišly moc suché, zkuste je zakapat troškou oleje.
Autor: Jana Vašáková (slepicarna-blog.cz)