_RECEPT: Sladká zima ve znamení hraběnčiných koláčků s jablky, ořechy a bílkovými pusinkami
Co dobrého budete vařit o víkendu? Máme pro vás sladkou inspiraci! V klasické verzi se tomuto koláči říká Hraběnčiny řezy. Když ho rozříznete, objeví se úžasné sladké a zároveň křupavé čtyři vrstvy. Drobenková, jablečná, sněhová a zase drobenková.
Zkuste tuto variantu receptu, kde se moučkového cukru používá třtinový.
Hraběnčiny koláčky s jablky a pusinkami
6 formiček o průměru 12 cm
(nebo 1 středně velký pekáček)
příprava: 70 minut
Co na těsto?
4 žloutky
200 g třtinového cukru
200 g másla + na vymazání formiček
450 g polohrubé mouky + na vymazání formiček
1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
Co na náplň?
4 větší jablka (cca. 600 g)
1 lžíce mleté skořice
1 hrst nasekaných ořechů (já použila pekanové)
Co na pusinky?
4 bílky
100 g třtinového cukru
Jak na to?
- Žloutky utřete s cukrem a změklým máslem. Pak vmíchejte prosátou mouku a kypřící prášek. Připravte drobenku. Formičky vymažte máslem a vysypte moukou. Dvě třetiny těsta (drobenky) rozdělte a upěchujte do formiček podél celého dna. Zbývající těsto vložte do svačinového sáčku a dejte do ledničky.
- Mezitím omyjte jablka, zbavte je jádřince a nastrouhejte. Jablka smíchejte s mletou skořicí a nasekanými ořechy. Směs rozložte na těsto ve formičkách.
- Za pomoci robota vyšlehejte sníh z bílků a cukru do tuhého krému. Lžičkou tvarujte pusinky na jablečnou směs. Poté je okolo zasypte zbývajícím vychlazeným těstem (drobenkou). Vložte formičky do předehřáté trouby a pečte při 170°C dozlatova pusinek, asi 30 minut. V pekáčku pečte 45 minut.
Recept pochází od Jany Vašákové (slepicarna-blog.cz)