_Olivy jsou nejen dobré ale i zdravé
Datum publikace: 16.08.2012
Olivy se na našem stole objevují stále častěji. Vhodé jsou nejen jako občasné obohacení jídelníčku, ale díky svým vlastnostem odpovídají i zásadám zdravé výživy. 25 gramů oliv obsahuje pouze 37 kalorií, přičemž černé olivy obsahují méně kalorií než olivy zelené. Jsou zdrojem vlákniny, antioxidantů a minerálních látek jako je vápník a hořčík. Z vitamínů jsou bohaté na vitamin A, D, E, K.Zde je pár receptů, které si můžete v průběhu celého roku vyzkoušet.
Jarní a letní španělské olivové variace
Jarní španělská variace:
- 75 g španělských zelených oliv
- 75 g španělských černých oliv
- 50 g chleba nakrájeného na kostky
- ? červené cibule
- 100 g sýra Manchego nebo jiného zrajícího sýra nakrájeného na kostky
- 5 cherry rajčátek
- lístky bazalky
- trochu olivového oleje
Olivy s hroznovým vínem a mandlemi:
- 75 g španělských zelených oliv
- 75 g španělských černých oliv
- 5 ks mladého česneku (česnekových stvolů)
- 100 g měkkého sýra
- 15 ks kuliček hroznového vína (zelené a červené)
- několik mandlí
- trochu olivového oleje
Španělské olivy s krevetami:
- 150 g španělských černých oliv
- ? avokáda nakrájeného na kostky
- 10 krevet
- kousek petržele
- trochu olivového oleje
Variace pro speciální příležitost:
- 75 g španělských zelených oliv
- 75 g španělských černých oliv
- 100 g uzeného lososa
- 50 g opečeného toustového chleba nakrájeného na kostky
- několik kapar
- kousek pomeranče
- kousek kopru
- trochu olivového oleje
Olivy s mušlemi:
- 150 g španělských černých oliv
- 10 ks malých vařených mušlí
- 50 g orestovaných červených paprik
- šťáva z limetky
- cca 20 g řeřichy
- trochu olivového oleje
Olivy s čokoládou:
- 150 g španělských černých oliv
- 75 g bílé čokolády
- trochu tymiánu
- trochu růžového pepře
Podzimní a zimní španělské olivové variace
Španělské olivy s kozím sýrem:
- 150 g španělských černých oliv
- 100 g kozího sýra
- 50 g orestovaných červených paprik
- několik vlašských ořechů
- trochu římského kmínu
- trochu olivového oleje
Olivy s uzenou treskou:
- 150 g španělských zelených oliv
- 100 g uzené tresky
- 8 ks sušených rajčat
- několik arašídů
- trochu tymiánu
- malá lžička hořčice
- malá lžička medu
- trochu olivového oleje