_Léto plné vitaminů
Stejně jako v zimních měsících, je i během letních měsíců potřeba doplňovat vitaminy. Navíc, kdo by nemiloval, misku plnou čerstvých jahod, borůvek, nebo malin. Některé "vitaminy" vám mohou dokonce růst na balkoně či terase. Kdo nemá ani jedno, na parapetu či v kuchyni se snad místo najde.
Ovoce
Mango
Ovoce, které je bohaté na vitaminy - A, B, C, E i minerály. Konzumace manga podporuje zdraví vlasů, nehtů a kůže.
Tip: Mango se hodí nejen do ovocných salátů, ale výborné je třeba s kuřetem na kari a rýží.
Jahody
Bohatý zdroj draslíku, vitaminu C a manganu v sobě skrývají červené plody jahod. V porovnání s ostatními druhy ovoce, jahody obsahují pouze malé množství cukru.
Tip: Vyzkoušejte zasadit jahody na balkoně či terase. Budou chutnější a zdravější než ze supermarketů.
Třešně
I když jen v malém množství, ale i tak, obsahují všechny živiny, které jsou pro tělo důležité. Vitaminy A, B, C, E, minerály, stopové prvky (vápník, fosfor, hořčík, železo, sodík, zinek, mangan, draslík, měď)
Tip: Co takhle vytáhnout starý recept po babičce a upéct bublaninu?
Angrešt
Tento bobulový plod obsahuje vitaminy E, A a B. Dále minerály (železo, draslík, hořčík, mangan měď a vápník). Je ideálním pomocníkem v boji s nemocemi. Posiluje imunitu, díky vitaminu C. Na zimu proto zamrazte, ať jste v zimě imunní vůči nemocem.
Tip: Konzumaceangreštu zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů.
Maliny
Další posilovač imunity, který díky vitaminu C pomáhá bojovat s nemocemi. Obsahuje vitaminy A, B, minerály (fosfor, železo), zinek. Pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
Tip: Maliny snižují ranní nevolnosti těhotných.
Rybíz
Rybíz se může pyšnit bohatým obsahem vitaminu C. Obsahuje minerály (fosfor, železo), vitaminy A, B, E, kyselinu pantotenovou, stopové prvky (vápník, hořčík, železo, sodík, zinek, mangan, draslík, měď).
Konzumace rybízu podporuje obranyschopnost, pročišťuje cévy, odvodňuje a detoxikuje.
Tip: Šťáva z rybízu snižuje horečky, posiluje imunitu a je výborná proti únavě očí.
Broskve
Konzumace broskví je prospěšná pro naše zdraví, protože obsahují pro tělo prospěšné látky. Vitamin A, B, C, minerály (hořčík fosfor, draslík, zinek, železo, vápník). Broskve čistí organismus a dodávají tělu potřebnou energii.
Tip: Pleťová maska z broskve a bílku stahuje póry a má vypínací účinky
Hroznové víno
Hrozny obsahují sacharidy a vitaminy skupiny B. Nejvíce vitamin B6. Dále pak vitaminy B1, B2 a B3, Také velké množství vitaminu A, C a E. Minerály (vápník, fosfor, měď). Je bohaté na draslík, vápník i hořčík.
Tip: Konzumace pomáhá proti chronické zácpě, pomáhá při hubnutí a celulitidě.
Zelenina
Vodní meloun
I když to tak nevypadá, meloun je druh plodové zeleniny, bez kterého léto není létem. Osvěžující meloun obsahuje vitaminy A, C, B5, B6, minerály (sodík, draslík, zinek, hořčík, železo, jód). Má vysoký podíl vody a pročišťuje organismus, ledviny a močový měchýř.
Tip: Meloun je výborný při dietě protože obsahuje až 90% vody. Je dietology doporučován protože neobsahuje velké množství cukrů.
Ledový salát
Listy ledového salátu obsahují vitamin A, B, C, E, sodík, draslík. Konzumace uklidňuje nervy a zmírňuje stres. Má velmi málo kalorií, a proto se hodí k redukčním dietám.
Tip: Vyzkoušejte salát přidat do vašeho oblíbeného smoothie.
Pažitka
Vysoké množství vitaminu C, riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo, beta-karoten - hlavní složky šnytlíku. Konzumace snižuje krevní tlak, je účinná proti střevním parazitům, podporuje chuť k jídlu.
Tip: Na okenním parapetu, balkoně či terase. Pažitku můžete pěstovat kdekoliv. Ozvláštní i chleba namazaný máslem
Hrášek
Zelené kuličky hrášku jsou bohaté na vitamin C, vitamin skupiny B, C, E a A. Obsahuje kyselinu listovou, hořčík, draslík, fosfor, zinek, měď a bílkoviny. Konzumace napomáhá ke snižování cholesterolu, posiluje vlasy a kosti, předchází tvorbě vrásek.
Tip: Hrášek je výborný do letních salátů, do bramborové kaše, kuskusu i bulguru.
Lilek
Zdroj draslíku, vápníku, železa, zinku a hořčíku, to je lilek. Obsahuje vitamin B, beta-karoten, A, C, E, K, má nízký obsah tuku, obsahuje 90% vody a pomáhá odolávat infekcím. Lilek čistí střeva a je považován za afrodiziakum.
Tip: Z lilku si můžete vyrobit i několik druhů masek na pleť a dekolt.
Rajčata
Rajčata obsahují mnoho prospěšných látek. Vitamin C a E, provitamin A, vitaminy skupiny B, draslík, železo, v menším množství také vápník a fosfor. Je zdrojem vlákniny a antioxidantů. Konzumace podporuje krvetvorbu, prospívá pokožce i vlasům a posiluje imunitu.
Tip: I rajčatům se bude dařit na balkoně. Stačí jim menší prostor. Uvidíte, že chuť i pocit, že jste si rajče vypěstovali sami je k nezaplacení.
Cuketa
Nízký obsah kalorií, ale nadmíru zdravých minerálů. Nejzdravější je slupka. Obsahuje vitamin A, B, E, dále hořčík, draslík, fosfor, vápník, vlákninu. Je výborná na trávení.
Tip: Cuketu můžete vydlabat a naplnit buď masem, nebo třeba tofu.
Chřest
Přezdívají ho "král zeleniny". Možná proto, že má léčivé a regenerační účinky. Obsahuje velké množství vody, vlákniny a bílkovin. Naopak málo tuku a sacharidů. Vitaminy B, C, beta-karoten, minerální látky (draslík, vápník, železo, fosfor, hořčík) jsou v chřestu velmi prospěšné.
Tip: Chřest můžete použít jako přílohu, přidat do salátů, grilovat, nebo uvařit polévku.
Květák
Tato košťálová zelenina obsahuje bílkoviny, vlákninu, minerální látky (vápník, hořčík, železo, sodík, selen, mangan), mastné nenasycené kyseliny, vitaminy A, B, C, E, K, beta-karoten, lutein, kyselinu pantotenovou. Podporuje trávení, pročišťuje ledviny, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů a působí jako prevence před vznikem rakoviny.
Tip: Smažení zničí většinu prospěšných látek - nejlepší je jíst ho syrový.
Autor: Michaela Móroczová
Čtěte také:
- Co jíst a nejíst v těhotenství? Pozor třeba na syrové maso
- Význam vitaminu D v těhotenství
- Těhotenství a multivitaminy. Jsou nutné?
- Co by nemělo chybět v jídelníčku před plánovaným otěhotněním?
- Bílkoviny jsou důležité zejména v druhé půlce těhotenství
- Jak předejít těhotenské chudokrevnosti? Jezte hodně železa!
- Těhotná potřebuje dostatek živin
- Důležité minerální látky
- Nadváha a obezita ženy mírně zvyšuje riziko vrozených vad plodu
- Kofein a těhotenství
- Kyselina listová v prevenci vrozených vývojových vad
- Jód – důležitý prvek pro těhotné ženy i malé děti
- Konzumace lososa dvakrát týdně prospívá těhotným ženám i jejich dětem
- Mořské ryby mohou těhotenství pomoci, i ublížit
- Těhotné ženy trpící obezitou jsou vystaveny zvýšenému riziku porodu mrtvého plodu
- Obezita a těhotenství – nežádoucí souvislost