_Lékaři varují: Lidé přehnaně solí, už od dětského věku si extrémně zatěžují ledviny
Solíte rádi? A solíte hodně? Myslete na to, že nic se nemá přehánět. A už vůbec ne u dětí, které by sůl neměly do prvního roku života vůbec poznat.
„Dnes se to všude propaguje. Na jednom semináři, na kterém jsem byla, zaznělo, že solíme šíleně. Vždyť dokonce patříme na přední místa v celém světě,“ upozorňuje dětská lékařka z Karviné Helena Smetanová.
Až po prvním roce
Se solí buďme opravdu opatrní. U dětí to pak platí obzvlášť. „Do prvního roku dítěte by se nemělo solit vůbec. I potom by rodiče měli být u solení obezřetní,“ radí pediatrička. Sůl totiž zatěžuje dětské ledviny, negativně působí i na další orgány a způsobuje obezitu. „Ovlivňuje tlak, ale taky zadržuje vodu v těle,“ dodala Smetanová.
Soli se pochopitelně v pozdějším věku při přípravě dětských jídel nevyhnete, ale myslete na to, že co dítě dosud nezná, tak ve svém jídelníčku ani nepostrádá. „Neplatí to jen u soli, ale taky u sladkého,“ říká lékařka z Karviné. „Pokud rodiče svým dětem nesolí, tak to děti ani nebudou vyžadovat. Ale když je to naučíme, tak je pak už jasné, že solené jídlo chutná každému,“ doplnila.
Pozor nejen na polotovary
Úplně vyhnout by se vaše ratolesti měly potravinám, které obsahují nadměrné množství soli, tedy uzeninám, slaným sýrům, nakládaným potravinám, některým druhům pečiva a polotovarům. Sůl naopak můžete nahradit bylinkami, které slanou chuť dokážou efektivně nahradit. Ani s nimi byste to ale neměli přehánět.
U dospělých lidí je denní spotřeba soli zhruba tři až čtyři gramy. Pro děti není slaná chuť lákavá zhruba do dvou let. Jakmile se tedy rozhodnete sůl u dětských jídel používat, můžete jim přidat jakoukoliv jodizovanou kuchyňskou sůl, tedy klasickou i mořskou. „Po prvním roce jídlo přisolit můžete, ale vážně opatrně. Začít však můžete klidně i později,“ uzavřela pediatrička Smetanová.
Autor: Petr Sobol
Čtěte také: