_Klasika v chutném kabátku: Sekaná pečeně s mrkví
Zdroj: www.slepicarna-blog.cz
Datum publikace: 16.11.2017
Milovala jste tohle jídlo jako malá holka, je načase naservírovat jej rodině.
4 porce
příprava: 20 minut + 80 minut pečení
Co na sekanou s mrkví?
2 šalotky (nebo 1 cibule)
2 středně velké mrkve
olivový olej
? pórku
500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
1 vejce
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce sušené majoránky
1 lžíce sušeného tymiánu
sůl a pepř
domácí strouhanka dle potřeby
Jak na to?
- Šalotky a mrkev oloupej a nakrájejte nadrobno. Orestujte je na pánvi s olivovým olejem, přidejte nakrájený pórek a vše restujte na skus. Odstavte a nechte trošku vychladnout.
- Mleté maso přendejte do mísy. Přidejte vejce, hořčici, majoránku, tymián, sušený česnek (pokud chcete použít čerstvý, nasekejte ho a dejte na pánev k šalotce), sůl a pepř. Přidejte orestovanou zeleninu a vše promíchejte. Podle potřeby vmíchejte strouhanku.
- Vytvarujte z masové směsi dvě šišky, přendejte je do pekáče, zapíchejte do nich po dvou párátkách (sekaná „nespadne“ a snadněji poznáte, že je maso hotové, když je vytáhnete a budou suché). Přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180°C asi hodinu. Podle potřeby podlijte vodou. Pak odklopte a pečte dozlatova, ještě asi 20 minut.