_Jak se vypořádat s tím, když v těhotenství nemůžete konzumovat mléko a mléčné výrobky?
V populaci stále přibývá lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou konzumovat mléko a mléčné výrobky. Jak se s tímto problémem vyrovnat v době těhotenství?
Problémy s konzumací mléka a mléčných výrobků lze rozdělit na dvě skupiny. „První problém je intolerance laktózy. V tomto případě má člověk problém se zpracováním mléčného cukru - laktózy. Příčina tohoto stavu je v nedostatku, vzácně až absenci enzymu laktáza, který napomáhá štěpení mléčného cukru během procesu trávení.
Druhým problémem je alergie na mléko, respektive na mléčnou bílkovinu, která je způsobená zvýšenou imunitní odezvou organismu,“ vysvětluje profesor MUDr. Pavel Calda, CS z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Vápník v těhotenství
Většina těhotných žen ví, zda má, či nemá problém s konzumací mléka. Problém tedy není v tom, že by komplikace s konzumací nastaly v době probíhající gravidity, ale v tom, že těhotenství klade vysoké nároky na přísun vápníku, jehož hlavním zdrojem mléko a mléčné výrobky jsou.
„V době těhotenství se doporučuje konzumace 1000 – 1300 mg vápníku denně. Vyšší nároky jsou samozřejmě zejména od druhého trimestru, kdy dochází k zakládání jednotlivých tělesných tkání. Vápník je důležitým prvkem, který plod potřebuje k tvorbě kostí, zubů ale i ke správnému vývoji nervové a kardiovaskulární soustavy,“ vysvětluje lékař.
Laktózová intolerance
Laktózová intolerance se projevuje bolestmi a křečemi v břiše, zvýšenou plynatostí a průjmem přicházejícím po konzumaci mléka (respektive mléčného cukru), léčba spočívá v omezení přísunu laktózy.
„V některých případech nemocný toleruje některé mléčné výrobky. Tato tolerance je však velmi individuální a nelze jí plošně doporučit všem. Dobré není ani nějaké experimentování na tomto poli v době těhotenství,“ varuje MUDr. Calda.
Které potraviny mohou být lépe tolerovány?
- Tvrdé sýry – mají nízký obsah laktózy
- Jogurty a zakysané smetany – obsahují bakterie, které umožní lepší štěpení laktózy
- Zlepšit stav laktózové intolerance může i užívání probiotik, která obsahují bakterie umožňující štěpení mléčného cukru
Alergie na mléko
Alergie na mléko je způsobena alergií, tedy přecitlivostí, na mléčnou bílkovinu, nejčastěji jde o bílkovinu kravského mléka. Alergie se projevuje bolestí břicha, průjmy, kožními problémy atd.
Terapie spočívá ve vynechání konzumace mléka.
Zdroje vápníku
Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky. Pokud je těhotná nemůže konzumovat, měla by svého jídelníčku další potraviny, které tento minerální prvek obsahují.
Vápník obsahuje
- Mák
- Fazole
- Ořechy
- Slunečnicová semínka
- Brokolice
- Květák
- Sardinky
- Přísun vápníku je možné zajistit i konzumací potravinových doplňků vhodných pro těhotné ženy
Čtěte také:
- Umíte si správně vybrat podprsenku?
- Jak do dámského prádelníku vešly spodní kalhotky?
- S vitamíny opatrně - jejich nedostatek i nadbytek může způsobit vážné zdravotní následky
- Nadměrný příjem soli a naše zdraví
- Náhradní a biologická matka, znáte tyto termíny?
- Zelenina a její místo v našich jídelníčcích
- Přesolené vegety, víte, co používáte?