_Jak předejít těhotenské chudokrevnosti? Jezte hodně železa!

Jak předejít těhotenské chudokrevnosti? Jezte hodně železa!
Datum publikace: 13.08.2014

Chudokrevnost, neboli nízký počet červených krvinek, je v těhotenství velmi častá a trpí jí mnoho nastávajících maminek. Často se vyskytuje i u kojících žen. jak vzniku chudokrevnosti zabránit?

 

Proč je železo pro lidský organismus tak důležité

Železo je hlavní součástí krevního barviva hemoglobinu, které se váže na červené krvinky a ty díky němu mohou roznášet po organismu kyslík.
Nedostatek železa se projevuje sníženým množstvím červených krvinek, což má za následek únavu, slabost až malátnost, bledost, ale třeba i sklon k tvorbě aft a sníženou obranyschopnost organismu.

Chudokrevností, jejíž příčinou je nedostatek železa, nejčastěji trpí

 

  • Lidé držící přísnou jednostrannou dietu, vegetariáni, vegani a podobně
  • Ženy se silnou menstruací, kdy dochází k velkému úbytku krve
  • Těhotné ženy, u kterých během těhotenství dochází ke zvýšení objemu krve a nároky na jeho množství klade i vyvíjející se plod
  • Kojící ženy, u kterých železo přechází do mateřského mléka 

 

Železo v lidském těle v číslech

 

  • organismus zdravého dospělého člověka obsahuje 4-5 g železa, ženy ho mají méně než muži
  • hemoglobin obsahuje až 67% celkového množství železa
  • denně by dospělý člověk měl přijmout 27 gramů železa

 

Jaké potraviny obsahují železo 

potravina

množství

Obsah železa

Vařené fazole

Půl hrnku

2.9 mg

Vařený špenát

Půl hrnku

1.9 mg

Pečené hovězí maso

85g

2.6 mg

  

Další potraviny obsahující železo:

  • vnitřnosti
  • žloutek
  • sardinky
  • zelenina s tmavě zelenými listy
Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek