_Jak předejít těhotenské chudokrevnosti? Jezte hodně železa!
Datum publikace: 13.08.2014
Chudokrevnost, neboli nízký počet červených krvinek, je v těhotenství velmi častá a trpí jí mnoho nastávajících maminek. Často se vyskytuje i u kojících žen. jak vzniku chudokrevnosti zabránit?
Proč je železo pro lidský organismus tak důležité
Železo je hlavní součástí krevního barviva hemoglobinu, které se váže na červené krvinky a ty díky němu mohou roznášet po organismu kyslík.
Nedostatek železa se projevuje sníženým množstvím červených krvinek, což má za následek únavu, slabost až malátnost, bledost, ale třeba i sklon k tvorbě aft a sníženou obranyschopnost organismu.
Chudokrevností, jejíž příčinou je nedostatek železa, nejčastěji trpí
- Lidé držící přísnou jednostrannou dietu, vegetariáni, vegani a podobně
- Ženy se silnou menstruací, kdy dochází k velkému úbytku krve
- Těhotné ženy, u kterých během těhotenství dochází ke zvýšení objemu krve a nároky na jeho množství klade i vyvíjející se plod
- Kojící ženy, u kterých železo přechází do mateřského mléka
Železo v lidském těle v číslech
- organismus zdravého dospělého člověka obsahuje 4-5 g železa, ženy ho mají méně než muži
- hemoglobin obsahuje až 67% celkového množství železa
- denně by dospělý člověk měl přijmout 27 gramů železa
Jaké potraviny obsahují železo
potravina |
množství |
Obsah železa |
Vařené fazole |
Půl hrnku |
2.9 mg |
Vařený špenát |
Půl hrnku |
1.9 mg |
Pečené hovězí maso |
85g |
2.6 mg |
Další potraviny obsahující železo:
- vnitřnosti
- žloutek
- sardinky
- zelenina s tmavě zelenými listy