MUDr. Markéta Geleneky
je odborníkem na problematiku klinické toxoplasmózy. Působí jako konzultant v této oblasti na Infekční klinice FN Na Bulovce Praha. Zaměřuje se především na diagnostiku a léčbu vrozené toxoplasmózy, a to u těhotných pacientek i novorozenců. Věnuje se pravidelné přednáškové a publikační činnosti. Bližší informace o jejích aktivitách klikni zde

Listerioza v těhotenství Vloženo: 11.05.2021
Dobrý den,paní doktorko, chtěla bych požádat o Váš názor ohledně případné nákazy Listerii. Manžel před týdnem pekl Quiche, který posypal sýrem Grana Padano a poté dal na chvilku zpět do trouby cca 5 min. (než jsem Quiche jedla ohřála jsem si ho na 1 min. v mikrovlnné troubě). Po večeři jsem si všimla, že sýr je ze syrového mléka a začala jsem se velmi bát nákazy Listerii. Do této doby jsem si vždy hlídala složení. Následující den jsem měla průjem a o dalších 24 hodin později se přidalo bolení žaludku, které stále trvá, ale průjem se již neopakoval. Nejprve jsem si myslela, že mě žaludek bolí po grepovém džusu, či nějaké špatné kombinaci jídla, ale nyní si nejsem jistá zdali se nemůže jednat o Listeriozu. Teplotu jsem neměla, pouze 1x průjem a bolení žaludku (3 dny). Kdy je případně možné udělat vyšetření krve? Předem děkuji za Váš názor. S pozdravem J.P.
Vloženo: 12.05.2021
_ Odpovědět
Dobrý den, tak listeriové obtíže to nebudou, protože toto onemocnění nemá takto krátkou inkubační dobu. Zřejmě to bylo kontaminováno něčím jiným. Doporučuji kultivaci stolice (musí se ale poslat cíleně na listeriozu) a samozřejmě je vhodné ji vyšetřit i na základní patogeny (běžná kultivace). Odběr krve (protilátek proti listeriím) teď nepomůže, ty se začínají tvořít až několik týdnů po infekci a nejsou diagnosticky výtěžné. S pozdravem Dr.M.Geleneky
Přidat odpověd: