_V jakých potravinách naleznete vápník?

V jakých potravinách naleznete vápník?
Datum publikace: 13.08.2014

Vápník je v těhotenství důležitý pro správný vývoj kostí a zubů a plodu. Jeho dostatek je důležitý i pro správnou funkci oběhového systému a vývoj svalové a nervové soustavy.

 

Těhotenství klade velké nároky na množství přijatého vápníku.
Pokud ho žena nepřijímá ze stravy dostatek, dítě čerpá vápník pro svou potřebu z jejího organismu, tedy z kostí (nikoli ze zubů, jak se často mylně traduje!). 

Vápník v lidském těle v číslech

  • vápník tvoří přibližně 2% váhy člověka, což je asi 820 – 1400 g
  • 99% vápníku v lidském organismu se nachází v kostech a zubech
  • 1% procento je v buňkách a krevním oběhu

 

Proč vápník potřebujeme

Vápník je základní stavební prvek kostí a zubů, vedle toho je ale významný pro nervovou soustavu, kde se podílí na přenosu nervových vzruchů. Důležitý je i pro oběhovou soustavu, a to tím, že se podílí na srážení krve, přirozeně snižuje krevní tlak a zároveň podporuje činnost srdečního svalu.
Vápník je důležitý i pro svalovou soustavu, kde zabraňuje vzniku svalových křečí.
V době těhotenství je dostatek vápníku zásadní pro zdravý vývoj plodu.
Lidský organismus pro svou potřebu vápník nejlépe využije z mléčných výrobků.

Kolik vápníku potřebujeme 

věk

doporučená denní dávka

kojenci (do 6 měsíců věku)

210 mg

dítě 1 rok

270 mg

dívky 9-18 let

1300 mg

dospělé ženy19 - 50

1000 mg

dospělé ženy starší 50 let

1200 mg

těhotné ženy

1300 mg

kojící ženy

1300 mg

V jakých potravinách vápník naleznete?

potravina

množství vápníku ve 100 ml/100 g

polotučné mléko

115

kefír

120

tavený sýr smetanový

210

tavený sýr nízkotučný

420

jogurt bílý

185

jogurt smetanový

110

tvaroh

80

máslo

20

mandle

250

mák

1300

fazole vařené

30

špenát

85

hrozinky

50

 

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek