_V jakých potravinách naleznete vápník?
Vápník je v těhotenství důležitý pro správný vývoj kostí a zubů a plodu. Jeho dostatek je důležitý i pro správnou funkci oběhového systému a vývoj svalové a nervové soustavy.
Těhotenství klade velké nároky na množství přijatého vápníku.
Pokud ho žena nepřijímá ze stravy dostatek, dítě čerpá vápník pro svou potřebu z jejího organismu, tedy z kostí (nikoli ze zubů, jak se často mylně traduje!).
Vápník v lidském těle v číslech
- vápník tvoří přibližně 2% váhy člověka, což je asi 820 – 1400 g
- 99% vápníku v lidském organismu se nachází v kostech a zubech
- 1% procento je v buňkách a krevním oběhu
Proč vápník potřebujeme
Vápník je základní stavební prvek kostí a zubů, vedle toho je ale významný pro nervovou soustavu, kde se podílí na přenosu nervových vzruchů. Důležitý je i pro oběhovou soustavu, a to tím, že se podílí na srážení krve, přirozeně snižuje krevní tlak a zároveň podporuje činnost srdečního svalu.
Vápník je důležitý i pro svalovou soustavu, kde zabraňuje vzniku svalových křečí.
V době těhotenství je dostatek vápníku zásadní pro zdravý vývoj plodu.
Lidský organismus pro svou potřebu vápník nejlépe využije z mléčných výrobků.
Kolik vápníku potřebujeme
věk |
doporučená denní dávka |
kojenci (do 6 měsíců věku) |
210 mg |
dítě 1 rok |
270 mg |
dívky 9-18 let |
1300 mg |
dospělé ženy19 - 50 |
1000 mg |
dospělé ženy starší 50 let |
1200 mg |
těhotné ženy |
1300 mg |
kojící ženy |
1300 mg |
V jakých potravinách vápník naleznete?
potravina |
množství vápníku ve 100 ml/100 g |
polotučné mléko |
115 |
kefír |
120 |
tavený sýr smetanový |
210 |
tavený sýr nízkotučný |
420 |
jogurt bílý |
185 |
jogurt smetanový |
110 |
tvaroh |
80 |
máslo |
20 |
mandle |
250 |
mák |
1300 |
fazole vařené |
30 |
špenát |
85 |
hrozinky |
50 |