_Nejdůležitější stavební kameny jídelníčku
Základními stavebními kameny (nejen) redukční ho jídelníčku jsou bílkoviny, cukry a tuky. Pokud se snažíte dlouhodobě zhubnout, měli byste přesně vědět, v jakém poměru je vhodné je konzumovat a v jakých potravinách je najdete.
Bílkoviny
Bílkoviny by měly tvořit 10–15 % vašeho celkového energetického příjmu. V případě redukční diety se jejich podíl zvyšuje až na 20 %. Vyšší příjem bílkovin je spojen s menším pocitem hladu, protože bílkoviny mají největší schopnost zasytit. Díky nim je dodržování diety jednodušší. V případě nedostatečného příjmu bílkovin dochází k úbytku svalové hmoty a tím i zpomalení metabolismu. Zde platí rovnice: čím pomalejší metabolismus, tím obtížnější hubnutí.
Zdroje bílkovin:
Bílkoviny živočišného původu najdete v mase, rybách, drůbeži, mléce, mléčných výrobcích a vejcích. Čím je ale maso nebo sýr tučnější, tím je obsah bílkovin nižší. Proto vybírejte maso pouze libové a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku.
Cukry - sacharidy
Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie organismu. V rámci redukční diety by měly tvořit 50 % energetického příjmu. Jejich nadbytečný příjem přispívá k rozvoji nadváhy a obezity. Při hubnutí se však nedoporučuje jejich příjem drasticky omezovat, protože zabraňují vzniku úsporného metabolismu a následnému jo-jo efektu po ukončení diety.
Zdroje sacharidů:
Sacharidy dělíme na mono-, di-, oligo- a polysacharidy. Pro zjednodušení, při hubnutí je nejvýhodnější konzumovat polysacharidy, které jsou obsaženy v tmavém pečivu, obilovinách, bramborách, rýži nebo zelenině. Udržují stabilnější hladinu cukru v krvi a zároveň obsahují větší podíl vlákniny, vitaminů a minerálních látek.
Tuky
Tuky by během snižování i udržování váhy měly tvořit 30 % vašeho energetického příjmu. Nadměrný příjem tuků je spojen s rizikem vzniku řady onemocnění a samozřejmě i rozvojem nadváhy a obezity. Jedním z největších nepřátel hubnoucích jsou tuky skryté, například v mase nebo mléčných výrobcích.
Zdroje tuků:
Pro zdraví jsou nejprospěšnější tuky rostlinného původu. Obsahují především nenasycené mastné kyseliny a není v nich cholesterol. Tuky rostlinného původu jsou obsaženy například v olejích nebo ořechách.
Při sestavování vašeho redukčního jídelníčku, který by měl vycházet z vašich aktuálních stravovacích návyků, dbejte na dodržování poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Při výběru potravin důsledně čtěte etikety. Budete překvapeni, kolik skrytých tuků a cukrů výrobci propašují do nejednoho z vašich oblíbených produktů. Jejich odhalení vám výrazně pomůže v boji s nadbytečnými kilogramy.
Zdroj: VZP, Žij zdravě
Čtěte také:
- Vitaminy a potravinové doplňky. Jde o zdraví, nebo o byznys?
- Lékaři radí, jak se v létě vyhnout průjmům
- Zkuste dětem návrat do školních lavic zpříjemnit. Máme tipy jak!
- Důležitý vitamin D
- Víte, jak na ochablé pánevní dno?
- Za zhoršenou kvalitu vlasů může i dieta či silná menstruace
- Rokenrol otevřel své brány dětem! Nábory běží!
- Osteoporóza trápí častěji ženy než muže. Myslete na ni včas!