_Jahody obsahují více vitaminu C než pomeranč. Jsou ale opravdu zdravé?
Jahody jsou velmi oblíbeným letním ovocem. Konzumovat se dají na opravdu velké množství způsobů. Jsou ale skutečně zdravé pro náš organismus, nebo bychom se měli v jejich pojídání kontrolovat?
Jahoda je souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku, rostoucí na jahodníku (Fragaria). Toto souplodí nažek nevytváří nepravý plod. Jahody patří mezi drobné ovoce. Milují sluneční kouty a jsou velmi citlivé na trvalé zavlažování. V období od května do července si je můžete koupit prakticky všude nebo si je doma dokonce poměrně jednoduše vypěstovat.
Není jahoda jako jahoda
V současné době se pěstuje více odrůd jahodníku. Obvykle se jedná o křížence více druhů. Nejčastěji jsou pěstovány odrůdy křížence jahodník velkoplodý. Tyto jahody jsou obvykle rostliny většího vzrůstu a mají větší plody než plané druhy jahod. Podle doby sklizně jsou někdy prodejci rozdělovany odrůdy jahodníku velkoplodého na:
- jednouplodící- takový druh plodí pouze jednou, maximálně dvakrát do roka
- stáleplodící- mezi tyto odrůdy jahodníků zařazujeme odrůdy, které v českých podmínkách plodí dvakrát ročně
- měsíční- tady se nejedná o jahodník velkoplodý, pěstované kultivary plodí opakovaně až dvakrát ročně velké plody nebo malé plody v nevelkém množství
- day neutral- tyto jahodníky plodí celý rok, dávají ale velkou úrodu pouze v pozdním jaru a počátkem léta
Jsou opravdu zdravé?
Odpověď je v tomto případě jednoduchá - ANO, jsou! Obsahují totiž velmi mnoho důležitých složek, a to i přes to, že jsou z 90 % tvořeny vodou. Sto gramů jahod odbsahuje více vitamínu C než poměranč. Výhodou je i to, že obsahují zanedbatelní množství tuků a nízký obsah sacharidů (32 kilokalorií na 100 gramů).
Právě z těchto důvodů jsou nejen zdravé, ale i ideální letní pochoutkou pro osoby, které se snaží zhubnout. Mnozí odborníci na výživu dokonce tvrdí, že se mohou konzumovat i ve velkém množství. Třeba takový Benjamin Fosk je skvělou surovinou pro snídani, případně i obědový dezert či večerní svačinku.
Jelikož obsahují velké množství vlákniny, jsou skvělé pro naše střeva. Přínos stravy s vysokým obsahem této látky byl prokázaný, dokáže také snížit riziko vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku a nebo obezity.
Značné množství vitamínu C v jahodách posiluje antioxidační účinek imunitního systému, dále volné radikály v těle a chrání tělesné buňky před poškozením. Posiluje také celkový zdravotní stav, ale také brzdí proces stárnutí.
Jak to tedy je?
Jahody obsahují také i nezanedbatelné množství důležitých minerálů a stopových prvků (železo, draslík, mangan), které jsou nevyhnutelně důležité pro tělesné funkce. Červené plody navíc v porovnání s ostatními druhy ovoce obsahují velké množství kyseliny listové. Její dostatečný příjem v potravě ocení především těhotné ženy, protože podporuje množení buněk a tvorbu krve, a tím také optimální vývoj embria.
Tento druh ovoce tak trochu překypuje červenou barvou, což ale mimochodem nezaručuje jejich sladkou chuť. Za jejich barvu jsou zodpovědné antokyány, kterých je v jahodách více než 25 a působí jako antioxidanty.
Podle mnoha studií snižuje pravidelná konzumace bobulovitého ovoce, kam patří i jahody, krevní tlak, přispívá k celkovému zdraví srdce a snižuje také riziko úmrtí na srdeční onemocnění.
Autor: redakce